PV IS BEZIG OVERAL ZICHTBAAR TE WORDEN

Zonne-energie is bezig met een wereldwijde opmars. In sommige delen van de wereld is PV-stroom nu al goedkoper dan elektriciteit uit 'fossiel'. De branche blaakt dan ook van zelfvertrouwen, en New Energy TV is er telkens weer trots op daarvan getuige te mogen zijn.


De tiende editie van Sunday

Inmiddels zijn er honderden burgerinitiatieven overal in het land, en ook zij hebben massaal zonne-energie omarmd. Het levert vaak de leukste reportages op om die mensen te volgen, die zelf de duurzame energie uit de grond stampen. De mensen op het eiland Texel gaven wat dat betreft al vroeg het goede voorbeeld.


Brendan de Graaf van Texel Energie

Nederlandse technologie voor het produceren en testen van zonnecellen en -modules neemt wereldwijd een prominente plek in. De man die daar al decennia een gezicht aan geeft is Wim Sinke van ECN-part-of-TNO. Onlangs nog vertelde hij voor de New Energy TV camera hoe belangrijk het sturingsbeleid is vanuit TKI Urban Energy.


"De kostenreductie van PV is ronduit spectaculair"

Niet zo vreemd dat hij als door een wesp gestoken reageerde, toen NRC Handelsblad uit onderzoek citeerde waaruit zou blijken dat zonnecellen per saldo meer energie zou kosten, dan opleveren.


Prof.dr. Wim Sinke weerlegt Zwitsers onderzoek

Een andere Nederlandse "Mr. Solar" is de Slowaak Miro Zeman die al meer dan een decennium in Delft bezig is met het realiseren van recordopbrengsten uit dunne film zonnecellen. Tegenwoordig zet zijn laboratorium ook in op het ontwikkelen van 'slimme' en 'geintegreerde' PV-opossingen.


Prof.dr. Miro Zeman: Solar University of the World

Wat een contrast met twaalf jaar geleden, toen de solar werkelijkheid nog een stuk eenvoudiger was, en we nog met een treintje op zonnepanelen verdwaalden in het Limburgse landschap.


Waar een 'opening' al niet toe kan leiden ...

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.