Initiator: redactie New Energy TV

Hoe lang is het wachten op de ultieme vliegtuigbrandstof?

De luchtvaart is wereldwijd een grote vervuiler en verantwoordelijk voor ruim 2% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Er is geen belasting op vliegtickets en geen accijns op vliegtuigbrandstof, waardoor het principe van ‘de vervuiler betaalt’ hier niet opgaat . Aangezien de sector jaarlijks met zo’n 4 tot 5 procent groeit, wordt het probleem alsmaar groter.

Volgens sommigen is biokerosine de oplossing. Dat is een mengsel van gewone kerosine en plantaardig materiaal. De American Society for Testing and Materials heeft meerdere typen biokerosine goedgekeurd. Zo experimenteert Lufthansa met vliegen op olie uit de jatropha plant.Maar ook deze zogenaamde ‘schone vliegtuigbrandstof ‘ zal de wereld niet snel veranderen of verbeteren. Er kleeft een aantal vervelende nadelen aan:

 • De verbouw van plantaardige biobrandstoffen dreigt de verbouw van voedselgewassen wereldwijd te verdringen.
 • Om de hele sector met biokerosine te bedienen, heb je een bodemoppervlakte nodig van de omvang van heel Duitsland.
 • De klimaatwinst lijkt tegen te vallen als je alle agrarische en andere logistieke transportbewegingen in het plaatje meeneemt.
 • Biokerosine is voorlopig nog erg duur en schaars.

 • Bedenk een beter type biokerosine, dat niet concurreert met voedselgewassen, veel minder ruimte vraagt, netto ‘schoon’ is en niet onmogelijk duur uitvalt.

  Reward voor de winnaar: een film over jouw ultieme oplossing

  Gemodereerd door redactie NETV, New Energy TV

  Dit is slechts een voorbeeld challenge. Heb je goed idee voor een andere 'uitdaging'? Laat het ons weten via het venster hiernaast.