TU DELFT: MIDDEN IN DE ENERGIETRANSITIE

De zoektocht naar nieuwe energie oplossingen brengt je al snel naar één van de technische universiteiten. Van het begin af aan hebben wetenschappers van de TU Delft in de filmpjes van New Energy TV gefigureerd. Zoals professor dr. Joop Schoonman, die al vroeg in deze eeuw op zoek was naar de 'heilige graal' in de hoek van duurzame energie: opslag!

In zijn geval betrof het een onderzoek naar het opslaan van zonne-energie in waterstof, een ontwikkeling waar anno 2019 groot op ingezet wordt. We filmden hem in zijn laboratorium in 2006:


Professor Schoonman maakt waterstof met zonnecellen (2006)

Flash Back 2040

Op een dag in december 2006 belde vanuit de auto de Delftse hoogleraar Reactorfysica Tim van der Hagen met de vraag om eens creatief mee te denken met zijn volgende missie: een originele invulling van zijn verhaal tijdens de Dies Natalis 2007.

Het was het jaar van Al Gore's alarmerende film "Inconvenient Truth", een boodschap die we een positieve draai wilden geven. De Tweede Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Paul de Krom (VVD) deden met plezier mee. Eo zo hadden we opeens drie bejaarde hoofdrolspelers, die vanuit het jaar 2040 terugblikken op een geslaagde energie revolutie.


Tim van der Hagen haalt oude herinneringen op

Tien jaar na deze toekomstvisioenen zit duurzame energie definitief niet meer in de alternatieve hoek. De energietransitie is een internationaal fenomeen, onderdeel van de Europese politieke agenda, en het speelveld is een paneel met vele schakels van productie, opslag en conversie.

TU Delft ziet voor Nederland, de regio Rijnmond en zichzelf een bijzonder rol: The Delft Plan.TU Delft is voor elke filmmaker een tot de verbeelding sprekende opdrachtgever. Technologie heeft nou eenmaal een onmisbaar verhaal voor de toekomst. Een bijna ouderwets vooruitgangsgeloof (mooie paradox) maakt zich van je meester. We waren hier tientallen malen te gast.

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.