Overal in Nederland

Beleidsambtenaren, architecten, energie adviseurs: ze kunnen hun inzichten over energiezuinige of zelfs klimaatneutrale gebouwen helemaal botvieren op de sector 'schoolgebouwen'. Het creëren van een goed binnenklimaat in relatie met het neerzetten van een verantwoord gebouw is hier altijd aan de orde. En als het even kan - ook budgettair gezien - levert dat iconische voorbeelden van modern vastgoed op:


Gert Vosjan van de Aeres Hogeschool in Dronten

Voor veel schoolbesturen is het traject van ontwerpen, planning en financiering een te complex proces. Ze willen wel verduurzamen, maar krijgen dat organisatorisch niet voor elkaar. Hoe realiseer je bijvoorbeeld energieneutrale, frisse scholen zónder subsidie? De Stichting Maatschappelijk Vastgoed lost dat op, en wij van New Energy TV mochten de blijde boodschap 'op camera' zetten:


St. Maatschappelijk Vastgoed ontwikkelt huisvesting op maat

RVO, het vroegere SenterNovem, daarna Agentschap NL, speelt in dit proces een hoofdrol. Goed ingevoerde, enthousiaste beleidsambtenaren zoals Daniël de Rijk, Hans Scherpenzeel, Irma Thijssen en Hans Korbee jagen de dynamiek in Nederland aan, met name door het bij elkaar brengen van de juiste mensen met de juiste expertise. En als er daardoor een nieuwe generatie bijzondere schoolgebouwen uit voortvloeit, dan wil je dat natuurlijk laten zien:


De Wilgenstam - één van de vijf koploperscholen

Andere aanjagers van de verduurzaming van scholen zijn gemeentebestuurders, zoals wethouders. De meeste gemeenten in Nederland richten nu hun blik op de - meestal platte - schooldaken, prima geschikt voor zonnepanelen. Diezelfde wethouders mogen dan het 'lintje doorknippen' als de klus klaar is, zoals hier de voormalige Apeldoornse wethouder Michael Boddeke:


Groene mannetjes op het nieuwe zonnedak in Apeldoorn

De Dutch Green Building Council heeft al jaren een eigen programma voor het aanpakken van schoolgebouwen, en knoopt hier direct een leerzaam educatief traject aan vast. Het levert altijd prettige energie en leuke plaatjes op om kinderen voor de camera te hebben, wel jammer dat dat tegenwoordig steeds moeilijker wordt vanwege de privacy (wel begrijpelijk).


Een Waardevolle School in Zaandam

Tenslotte nog een filmpje uit het stenen tijdperk van New Energy TV, 2006, toen we naar België togen voor de Dikketruiendag. We citeren de Vlaamse juf in prachtig Nederlands: "We gaan ons engageren voor minder CO2-uitstoot". In Nederland gingen we een jaar later iets dergelijks invoeren, genaamd Warmetruiendag.


Dikketruiendag in Vlaanderen

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.