Ooggetuige van de energietransitie

Het is altijd ingewikkeld om jezelf te presenteren, maar als je de vijftig gepasseerd bent, ga je makkelijker relativeren en ligt de factor ijdelheid wat minder op de loer. Dus ik doe een poging. Om kort te gaan: als filmmaker-journalist bijdragen aan de energietransitie, dat is en blijft mijn grote passie. Ik zie het tegengaan van klimaatverandering als de grootste opgaaf van de 21ste eeuw, als een optelsom van kleine en grote uitdagingen. Die wil ik van nabij meemaken en daar wil ik graag aan meedoen!

Bijna veertien jaar geleden werd New Energy TV opgericht met het doel om een etalage te worden van duurzame energie oplossingen in Nederland. Videoreportages via het internet, dat had nog iets speciaals in die tijd. En klimaatverandering als fenomeen was nog niet algemeen geaccepteerd.


New Energy TV start met een boodschap van poolreiziger Robert Swan.

Mensen aan wie New Energy TV sindsdien veel gehad heeft zijn de adviseurs van New Energy Works - Leendert Verhoef, Mario Dingenouts en Jolein Schorel - en de volgende cameramensen: Chris Kesting, Toon Westra, Marijn Schuurmans, Luc en Niels Busschots, maar vooral de man waar ik al 20 jaar heel prettig mee samenwerk: Raymond Hartman.

Niets leuker dan met een goede cameraman de energietransitie volgen. Zomaar een voorbeeld is The Solar University, die we voor TU Delft mochten maken:


Prof.dr. Miro Zeman met een clubje studenten

Aan veel reportages kun je zien dat we vrij klassiek geschoold zijn in de journalistiek. Ik houd van degelijke nieuwsitems met een informatieve voice-over. Opdrachtgevers worden 'ontzorgd' want de teksten: díe schrijven we (indien gewenst) bij voorkeur zelf.


Cameraman Raymond Hartman kon zijn hart ophalen in Urk

Een jaar of ten geleden heb wel eens voor de camera verklapt hoe het inspreken van zo'n voice-over tot stand soms komt. Dat we hier bij New Energy TV geen uitgebreide studio faciliteiten ter beschikking hebben, en in een incidenteel geval zelfs onder een dekbed moeten kruipen (voor het bereiken van de juiste akoestiek) is nog steeds zo.


Het spook van New Energy TV

Mijn achtergrond is de Hilversumse actualiteiten journalistiek. Voor de AVRO radio en TV mocht ik gedurende vijftien jaar wekelijks een reportage afleveren. In 2002 werd er één bepalend voor mijn eigen toekomst, een futuristisch verhaal over de potentie van WebTV, een viertal jaren vóór de start van YouTube:


Pieter Jan Hagens en Roelf van Til voor AVRO Netwerk

Om de daad bij het woord te voegen nam ik ontslag en richtte samen met mijn Russische vriend Boris een internetzender op, getiteld Nederland 4, met een korte dagelijkse video in het formaat van een postzegel, gepubliceerd op het internet. Pionieren met WebTV! Na ongeveer honderd heerlijke filmpjes gaven we er de brui aan, want een degelijk commercieel plan ontbrak en we moesten toch voor brood op de plank zorgen.


Presentator Van Til treedt geheel vrijwillig terug

Gemodereerd door Roelf van Til, New Energy TV

Heb je een idee voor een volgende film - liefst met opdrachtgever - laat het ons weten. We kunnen zo'n reportage heel snel en efficient produceren, of wat uitgebreider met een degelijk doortimmerd plan.