Wachten op een doorbraak

Een veel gehoord argument om kolen- en gascentrales nog een aantal jaar open te houden is hun bufferkracht. Zolang we de fluctuaties in wind- en zonne-energie niet volledig kunnen opvangen, hebben we nog 'fossiel' nodig voor onze energiezekerheid. Hoe je het ook wendt of keert: dat is waar. Vandaar dat alleen betaalbare 'duurzame opslag' het verschil kan maken. De heilige graal.

De jacht is geopend. Wetenschappers over de hele wereld zoeken de oplossing in de meest uiteenlopende richtingen. Wist je bijvoorbeeld dat je met zoutoplossingen zomerwarmte efficiënt en langdurig kunt vasthouden? New Energy TV ging mee naar Spanje en Polen en volgde een groep onderzoekers in hun poging om deze technologie tot ontwikkeling te brengen.


Laurens van Vliet van TNO voor de test opstelling

De meest veelbelovende manier om stroom op te slaan is 'power to gas'. De productie van waterstof, via elektrolyse, uit 'wind' en 'zon' is volgens velen de ultieme bron van opslag van duurzame energie. Groene waterstof kan op termijn dé doodsteek worden voor de hele fossiele sector. Tenzij oliereuzen als Shell en Exon daar zelf grootschalig in gaan investeren, hetgeen ook gebeurt. Ook zonne-energie hoogleraar Wim Sinke pleit voor meer aandacht voor 'power to gas'.


Wim Sinke: "power to gas" is de ultieme opslag

Voor hoogleraar Future Energy Studies Ad van Wijk vormt dit geen verrassing. Al bijna drie jaar staat er bij hem in Delft op het terrein van Green Village een elektrische waterstofauto voor de deur, waar een experimenteel 'rijtjeshuis' zijn energie uit haalt. We waren erbij toen de stekker officieel werd aangesloten: een Europese primeur.


Auto levert voor het eerst stroom aan het net

Er wordt al decennia lang gezocht naar de ultieme vorm van duurzame energie opslag. Bekend is de oplossing, waarmee begin jaren tachtig ir. Lievense kwam: het plan om een kunstmatig waterbekken - het Markermeer - te gebruiken voor de opslag van windenergie. In 2007 lanceerden de gebroeders Das het omgekeerde idee: graaf een groot, diep valmeer in zee, en gebruik de overproductie van windenergie om het leeg te pompen. In tijden van energie-schaarste doet de zwaartekracht van vallend water zijn werk en zorgen waterkracht turbines voor duurzame energie.


Rudolf Das presenteert zijn plan voor een valmeer

Moderated by Roelf van Til, New Energy TV

Heb je nieuws of een idee voor een volgende video, laat het ons weten.

New Energy TV - powered on hydrogen - maakt reportages over duurzame energie. Onze meest toegepaste formule is 'sponsored journalism', dat wil zeggen: snelle en aantrekkelijk geprijsde producties over markante ontwikkelingen bij opdrachtgevers, waarbij we het initiatief volledig in eigen hand houden. Het accent ligt op de informatieve nieuwswaarde. Een opname met een interview en wat sfeershots op locatie hoeft niet lang te duren. Na de montage checken we eerst of het eindresultaat voldoet aan de eisen. Publicatie levert informatieve en positieve reportages op, die iedereen kan delen op z'n social media kanaal.

New Energy TV maakt ook video compilaties van events, aftermovies en corporate promotiefilms, allemaal rondom thema's van energie en klimaat. Vraag naar onze tarieven.