Initiator: redactie New Energy TV

Hoe voorkom je dat spullen waardeloos worden?

Spaarzaam gebruik van grondstoffen. Reductie van afval. Recycling en hergebruik. Dat zijn dé kernbegrippen van de kringloop economie. Een ‘circulaire benadering’ moet het uitputten van de aarde helpen voorkomen.

Dat materialen doorgaans eindigen op de vuilnisbelt is niet zo vreemd. De meeste producten – niet alle: denk aan historische panden of beroemde schilderijen - verliezen hun waarde naarmate ze langer in gebruik zijn. Niet voor niets staat ‘tweedehands’ doorgaans gelijk aan ‘spotgoedkoop’. Hoe mooi zou het zijn als deze waardevermindering alles behalve vanzelfsprekend was! Als gebruikte spullen, oude meubels, tweedehands auto’s even kostbaar bleven, of in ieder geval minder snel zouden moeten worden afgeschreven.

Is dit een utopie? Of valt er wel degelijk een innovatieve benadering, een technische oplossing, een nieuwe ‘app’ of desnoods gewoon een truc te bedenken waardoor ‘waarde’ langer stand houdt? Dus dit is onze nogal dromerige challenge: stop de waardevermindering der dingen!

Reward voor de winnaar: een film over jouw ultieme oplossing

Gemodereerd door redactie NETV, New Energy TV

Dit is slechts een voorbeeld challenge. Heb je goed idee voor een andere 'uitdaging'? Laat het ons weten via het venster hiernaast.