New Energy TV: een nieuwe formule


Van korrelige filmpjes tot podium voor challenges.

New Energy TV startte eind 2005 met het maken – meestal in opdracht – van filmpjes over duurzame energie. We hebben het over het stenen tijdperk van streaming video, youtube bestond nog niet, met webfimpjes op postzegelformaat. In feite had New Energy TV in die tijd nog een echte platformfunctie: het in de spotlights zetten van initiatieven die voor een groeiende community van volgers interessant waren.

In de loop der jaren produceerde dit kanaal een enorme hoeveelheid waardevol videomateriaal. Van filmpjes die de waan van de dag verbeeldden, of reportages over pioniers in een onzeker avontuur, tot en met flitsende trailers en lange (soms taaie) congresverslagen op deelterreinen van de energietransitie. Bedrijfsmatig werden we in stand gehouden door tientallen trouwe opdrachtgevers, die New Energy TV vooral als productiehuis wisten te vinden. De journalistieke missie kwam daardoor enigszins in de verdrukking.

Eind 2018 is het tijd voor nieuwe energie met een nieuwe formule. Na een groot internationaal project voor TU Delft – cool down the planet – wil New Energy TV zich graag opnieuw op het Nederlandse podium manifesteren. We doen dat met ‘uitdagingen’, gericht op het doorbreken van patstellingen en het oplossen van dilemma’s die het realiseren van een ambitieuze klimaatagenda in de weg staan. Op die manier hopen we wederom een inhoudelijke rol te spelen – als aanbieder van challenges en als reporter van actualiteiten.

Roelf, Raymond en Lukas

Roelf van Til – moderator/camera/regie

Raymond Hartman – camera/editor

Lukas Brouwer – animaties