Gascentrales kunnen flexibeler worden gemaakt


DINSDAG 15 JANUARI:
“De huidige gascentrales kunnen flexibeler worden gemaakt, zodat ze de schommelingen in de productie beter kunnen opvangen. Dat zegt de Delftse hoogleraar Sikke Klein.” Lees verder.

MAANDAG 14 JANUARI:
“Oceanen warmen nog sneller op dan gedacht. Recente waarnemingen bevestigen het beeld van de nieuwste klimaatmodellen.” Lees verder.

VRIJDAG 11 JANUARI:
“In Engeland is het ontwerp onthuld van een nieuwe waterstoftrein voor de Britse markt. Het is de bedoeling dat deze treinen al in 2022 door het VK rijden, zonder enige schadelijke uitstoot.” Lees verder.

DONDERDAG 10 JANUARI:
“Een gebrek aan mensen met kennis dreigt de energietransitie te vertragen, concludeert Henri de Groot, voorzitter van de SER-commissie Energietransitie en Werkgelegenheid.” Lees verder.

WOENSDAG 9 JANUARI:
“De Nederlandse poldercultuur belemmert de transitie naar duurzame energie. Nederland moet alles uit de kast halen – ook grote windparken op land, zegt Vattenfall.” Lees verder.

DINSDAG 8 JANUARI:
“In Duitsland verslaat duurzame energie in 2018 voor het eerst de output van de kolencentrales. De mix van hydro, wind, biomassa en zonne-energie was goed voor 40% van de energieproductie”. Lees verder.

ZONDAG 6 JANUARI:
“Smeltend ijs op Groenland veroorzaakt een veel grotere CO2-uitstoot dan gedacht. Tonnen methaan verdwijnen jaarlijks in de atmosfeer als gevolg van biologische processen in de bodem.” Lees verder.

VRIJDAG 4 JANUARI:
“De output van Britse elektriciteitscentrales was sinds 1994 niet zo laag. Oorzaak: de opkomst van de renewables. In 2018 daalde de stroomproductie weer met 1%. Lees verder.

DONDERDAG 3 JANUARI:
“Zonnepanelen in Nederland brachten in 2018 10% – 25% meer op. De Universiteit van Utrecht heeft dat uitgerekend.” Lees verder.

WOENSDAG 2 JANUARI:
“Volkswagen toont voor het eerst een glimp van zijn toekomstige mobiele EV- laadstation. Het gaat om een mobiele snellader, die bijvoorbeeld op publieke parkeerplaatsen of bedrijfsterreinen kan worden neergezet.” Lees verder.

DINSDAG 2 JANUARI:
“Het aandeel duurzame energie in Nederland is vorig jaar toegenomen van 6,6% naar 7,3%. Dat is vooral te danken aan een gestegen productie van zonnestroom en het bijstoken van biomassa in kolencentrales.” Lees verder.

MAANDAG 31 DECEMBER:
“Een Spaanse hotelketen heeft aangekondigd al zijn hotels voortaan op duurzame energie te laten draaien. Het gaat om Paradores, een 94-jaar oude organisatie van chique staatshotels.” Lees verder.

ZATERDAG 29 DECEMBER:
“Standford technologie localiseert anderhalf miljard zonnepanelen in de VS, dankzij machine learning analyse van hoge resolutie satelliet foto’s”. Lees verder.

VRIJDAG 28 DECEMBER:
“Een Zweeds huizenblok haalt zijn energie volledig uit de zon en uit waterstof. Het is het eerste volledig zelfvoorzienende huizen complex ter wereld en een doorbraak in duurzaam bouwen.” Lees verder.

WOENSDAG 26 DECEMBER: “Shell zegt zijn groene investeringen te willen verdubbelen tot vier miljard dollar jaarlijks. Dat heeft het bedrijf vandaag bekend gemaakt in een interview met The Guardian”. Lees verder.

MAANDAG 24 DECEMBER:
“Shell, netbeheerder Tennet en Siemens roepen de Duitse overheid op om toekomstige aanbestedingen van windparken op zee te combineren met de productie van waterstof.” Lees verder.

NIEUWSTE VIDEO’S:

FLEXCON 2018: een bruisend congres over flexibele energie
Een internationaal publiek neemt in Brussel kennis van de laatste ontwikkelingen op het gebied van flexibiliteit. TKI Urban Energy is één van de partners van FLEXCON.

Circulaire Bouweconomie: de stand van zaken
Een verslag van een bijeenkomst van de belangrijkste beleidsmakers op het gebied van circulair bouwen.

Sunday 2018 in ’t Spant te Bussum
Hét zonne-energiecongres Sunday 2018, waar de gehele PV-sector jaarlijks bijeen komt onder het motto onderzoek ontmoet praktijk, beleefde dit jaar zijn tiende editie.

Suggestie voor een film? Meld het ons s.v.p..